Drijfveren en Motivatie

Hayke van Dommelen van HaykeKookt is de 'huiskok' en een gepassioneerd chef. Niet op haar mondje gevallen, leergierig en gedreven als het gaat om haar vak. Waarom eet je wat je eet, is voor haar de hamvraag!

 

"Mensen kopen etenswaren en gaan daar, gelukkig, steeds bewuster mee om en dat doel heb ik me HaykeKookt en KookaandeZaan ook gesteld; gasten bewuster maken van hetgeen zij eten en waarom ze dat eten. Wat is de beste tijd van het jaar voor dat ingrediënt, waar moet dat vandaan komen en hoe krijg ik dat zo puur als mogelijk en met behoud van alle kwaliteiten op mijn bord?

 

Geen gedoe met 'superfoods' maar beseffen en uitleggen dat een paprika, een asperge, echte witlof en andere delen van het dier dan wat overal in het schap ligt, ook superfoods zijn. En daarmee net zo gezond en lekker!"

 

Hayke ervaart ook zo dat veel jonge mensen niet meer weten waar ons eten vandaan komt, wie het maakt, hoe zorg je ervoor dat het de juiste kwaliteit heeft en wie brengt het op tafel? Hoe worden wij gemotiveerd tot het eten van die ingrediënten die op ooghoogte in de schappen liggen? Liggen ze daar omdat wij dat willen of omdat de supermarkt dat wil?

 

"Vraag je dat eens af en laat je in combinatie met een HaykeKookt-ervaring eens bewegen tot het kopen van die ingrediënten die echt goed voor je zijn!

 

Ik wil kinderen laten zien dat kipnuggets niet in de wei lopen en dat het voor een kip, net als voor een kind, van belang is buiten te spelen en te leven. Dat dat de kwaliteit op het bord ten goede komt en dat mogen kinderen best weten en leren waarderen.

 

Ik maak in mijn keuken weloverwogen keuzes: beperking van Food Miles (hoe lang is een ingrediënt onderweg van teelt tot het bord), is het biologisch, past het in het seizoen en de streek waarin we wonen en werken? Kortom: hebben we respect voor de natuur? Dit leggen we niet alleen uit als u bij ons aan tafel zit of bij een workshop, maar ook aan de kinderen die we welkom heten."